Audi, športni avtomobil

Previous
Next
Naročnik

projektna naloga v okviru študija na VSVU Bratislava, 2005

Projekt

Razvoj konceptnega modela športnega avtomobila pod vodstvom Audijevega konceptnega centra.

Konceptni model športnega avtomobila Audi je bil narejen med študijem avtomobilskega oblikovanja na VŠVU Bratislava pod mentorstvom profesorja Stefana Kleina in direktorja Audi Concept Centra, Klemensa Rossagla.

Definicija oblike, ki je danes, dobrih 15 let kasneje, že dobila svoje mesto pod soncem, je kupejevski SUV. Sicer nizek športni avto je mogoče dvigniti za 15 cm s pomočjo zračnega vzmetenja. Zadnji del pa se s pomočjo preklopnega prtljažnika in nakladalnega loka spremeni tudi v manjši pick up. Koncept črpa inspiracijo iz Audijeve zgodovine, ki je temeljila na čistih površinah in linijah Bauhausovske oblikovalske šole, ki so sledile uporabnosti. V tak oblikovalski jezik je vpet zgornji del avta. Spodnji del pa ponazarja čvrstost arhitekturne konstrukcije, ki je sposobna prenesti udarce na zahtevnem terenu in s tem ponazarja uporabnost, ki jo ta še pred SUV-jevski concept izraža. 

Posebno mesto pri oblikovanju tega koncepta so dobila platišča, ki so integrirana skupaj s pnevmatiko. Za še atraktivnejši videz pa poskrbi vgrajena osvetlitev.